Lekka zapiekanka z cukinią




Zapiekanka jest lekka, tania, szybko się ją robi i świetnie smakuje.


Składniki (dla 1 osoby):

-mała cukinia
-duży pomidor
-ser feta (kilka plastrów)

Sos:
-2 łyżki śmietany
-jajko
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, koperek
Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Cukinię obieramy, kroimy na plastry, podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy z obu stron. Ma lekko się zarumienić. Pomidor należy obrać, pokroić w plastry, fetę kroimy w kostki. Małe naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, plastry cukinii układamy na spodzie naczynia (kilka zostawiamy na górę zapiekanki). Na cukinie rozkładamy plastry pomidora oraz ser feta. Na górze kładziemy kilka plastrów cukinii. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni, pieczemy ok.20 minut. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty